Bonfin - Centru internațional de congrese

Maestrul Omraam Mikhaël Aïvanhov a creat, în 1953, în partea continentală a cantonului Fréjus, un centru de congrese fraterne de vară.
Bonfin era pe atunci un câmp izolat între păduri de pin, necultivat, fără prea mare valoare. În acest loc, unde la acea vreme se ajungea destul de greu, dar care era veșnic însorit, Maestrul a dorit să creeze un centru de reconectare spirituală, un loc de studiu și de aplicare a adevărurilor inițiatice și, mai ales, un nucleu de viață fraternă.

La grande salle d'Izgrev au printempsDe-a lungul anilor și prin bunăvoința multora, domeniul Bonfin s-a acoperit cu flori și copaci și s-a îmbogățit cu grădini, livezi, vii, măslini…   
O sală mare, frumoasă  și spațioasă, a fost construită pentru a găzdui întruniri fraterne. Au apărut diferite clădiri, răspunzând nevoilor vieții colective: bucătărie, brutărie, sere, ateliere, dormitoare, camere, căsuțe, spații consacrate lecturii și studiului, muzicii, cântului coral, artelor etc. S-a structurat un spațiu pentru corturi, care a luat proporții, transformându-se în camping pentru rulote. Aceste facilități sunt permanent modernizate, înfrumusețate și continuă să se diversifice.
Toate acestea n-au fost posibile decât datorită competențelor și participării tuturor.

Omraam Mikhaël AïvanhovDe multe decenii, centrul de internațional de congrese al Fraternității Albe Universale de la Bonfin, găzduiește primăvara (o lună) și vara (trei luni) membri ai asociațiilor Fraternității Albe Universale, care sosesc de pe cinci continente. În fiecare an, sute de bărbați și femei de toate vârstele, provenind din toate culturile, din toate mediile sociale, aparținând tuturor filozofiilor sau religiilor, reuniți de același ideal, împărtășesc o viață fraternă bogată, vie, plină de căldură, făcută din schimburi de idei și trăiri și din activități comune.

Ascultând în fiecare zi conferințele Maestrului, înregistrate – audio sau video – până în 1985, ei descoperă cum își pot hrăni armonios toate componentele ființei: fizică, afectivă, intelectuală, morală, spirituală. Și în această ambianță binecuvântată, participă împreună la crearea unei intense vibrații spirituale care cheamă întregul pământ la unitate și prefigurează o epocă de aur. .

  • În ce scop se vine la Bonfin?
  • Extras nr. 2
  • Extras nr. 3
  • Extras nr. 4

la grande salleOpere Complete – Volumul 30, Cap. II

Bonfin este ca un loc unde veniți un timp să vă îngrijiți sănătatea. Tot anul ați trăit în condiții care nu au fost prea favorabile împlinirii voastre; și corpul vostru fizic, dar mai ales corpurile eteric, astral și mental, sunt saturate cu elemente nocive, pe care trebuie să le eliminați pentru a putea să reîncepeți, cu forțe noi, munca pe care Dumnezeu vă cere să o faceți.
Aici mâncați o hrană pură, pregătită de ființe pline de iubire și atenție, respirați un aer curat, în fiecare dimineață vă scăldați în puritatea razelor de soare; și acum este deci rândul vostru să faceți eforturi, pentru a introduce puritatea în gândurile, în sentimentele, în dorințele, în planurile voastre.

Profitați de condițiile pe care le aveți aici, de pacea și  liniștea pădurii, pentru a medita, a vă reconsidera viața și a lua, în sfârșit, hotărârea de a deveni slujitori ai lui Dumnezeu.  

Opere Complete – Volumul 30, Cap. II, III

terrain de paneurythmieIată, dragi frați și surori, ați venit aici, la Bonfin, pentru a-i da vieții voastre un nou punct de plecare. Dacă nu, veți continua să trăiți în dezordine și să suferiți, acuzând pe toată lumea și chiar pe Dumnezeu, că sunt răspunzători pentru nenorocirile voastre, că nu recunosc valoarea unor ființe ca voi, atât de drepte, de cinstite, de nobile, care merită ca Cerul și pământul să le stea  la picioare și să le dea tot. E timpul să reununțați la toate aceste pretenții nejustificate și să începeți să lucrați pentru a duce o altă viață. Nu este chiar așa de ușor, știu, căci vechiul trecut stăruie, cu tenacitate. Așa cum viitorul este legat de prezent, tot așa prezentul este legat de trecut, cu deosebirea că avem întreaga putere să schimbăm viitorul, în timp ce nu putem schimba cu nimic prezentul, căci el este o consecință absolută a trecutului.

Opere Complete – Volumul 21 (ed. fr. 1984), 17 decembrie

les lavandesOamenii au nevoie de spațiu, de nemărginire, de nesfârșire, de această hrană a sufletului și spiritului pe care filozofia materialistă n-a luat-o niciodată în considerare. De aceea, într-o zi, materialismul se va prăbuși. Da, vor avea loc unele evenimente și va urma prăbușirea…
Se vrea ca oamenii să creadă că fericirea lor depinde de progresul tehnic, de confort, și asta îi împiedică să intre în contact cu alte regiuni, cu alte entități, singurele care le-ar putea aduce pacea, iubirea, împlinirea de care au nevoie. Această lume spirituală, mistică, a fost în asemenea măsură respinsă, ridiculizată, batjocorită, încât aproape că nu mai sunt oameni care să se simtă îndemnați să caute în ea elementele necesare surpaviețuirii lor, iar omenirea este pe cale de a muri sufocată, intoxicată, dezechilibrată. Doar o Școală inițiatică vă oferă cele mai bune condiții pentru a intra în comunicare cu această lume subtilă, a respira, a mânca, a bea și a vă simți împliniți. Când medităm, nu ingerăm nimic, nu există nici de mâncat, nici de băut, nici de mirosit… E un gol total; dar iată că în acest gol, sufletul înflorește.

Salle de conférenceÎn comuniunea cu viața universală se găsește adevăratul sens al vieții

Opere Complete – Volumul 30, Cap. II, I

… Aici învățați să vă armonizați cu cosmosul, să vă modelați după această lume infinită, să vă conectați la sursa întregii vieți, Sufletul Universal, Dumnezeu însuși. Căci tocmai în această comuniune cu viața universală se găsește adevăratul sens al vieții. Nu poți găsi împlinirea în izolare.

Trebuie creată o legătură, o circulație a energiilor între Cer și pământ, până ce armonia, ordinea, frumusețea care se află în Înalt coboară pe pământul nostru, adică în noi-înșine.

Iisus nu vorbea de un pământ exterior omului; Împărăția lui Dumnezeu trebuie să vină întâi în noi. Dacă ar veni în lume când oamenii sunt încă atât de anarhici și de violenți, n-ar folosi la nimic, ar distruge-o imediat. Doar atunci când Împărăția lui Dumnezeu va veni în om, ea se va reflecta în exteriorul lui.

… Aici vi se dau metode pentru a reface și a reconstrui totul în viața voastră. Dar nu vă gândiți la cât timp vă va lua acest lucru, căci în viața spirituală lucrurile nu se petrec ca în lume, unde în câteva luni puteți obține o diplomă de manichiurist, de pedichiurist, de stenodactilograf. Unii vor spune: «O, dar durează mult și nu este profitabil. Cu o diplomă poți măcar să te descurci ca să ai o meserie, să te căsătorești.» Bun, e bine, o să vă căsătoriți. Iar apoi o să spuneți ca bărbatul acela întrebat dacă e fericit în căsnicie: «O, nu – a spus el – niciodată n-am avut noroc la femei: m-am căsătorit de două ori, prima soție m-a părăsit… iar a doua a rămas !»

Așadar, dragi frați și surori, când veți începe să obosiți de atâtea activități inutile, vă veți opri la esențial, iar esențialul este să vă armonizați cu toate forțele cosmice, adică să fiți un conductor al lui Dumnezeu, nimic nu e mai presus de asta. O spun, o subliniez și o voi repeta atâta timp cât voi fi printre voi, nu așteptați altceva de la mine. În lume, toată literatura vă stă la dispoziție, delectați-vă cât vreți, dar când veniți aici, să știți că veți auzi mereu vorbindu-se despre același subiect – cum să vă perfecționați – și că nu veți găsi altceva decât ocazii de a face această muncă.

O zi la Bonfin, ca în toate centrele fraterne*, se desfășoară după principiile aduse de Maestrul Omraam Mikhaël Aïvanhov. Climatul mediteranean este luminos, meditațiile matinale pe Stânca Rugăciunii în fața răsăritului de soare sunt o încântare și lasă pentru toată ziua și pentru toată viața impresii de o aleasă frumusețe.

*A se vedea capitolul « Izgrev »

logoAdresa : Domaine du Bonfin - 977 chemin du Bonfin - CS80090 - 83618 Fréjus cedex

Secretariat : Telefon : 33 (0) 4 98 11 02 22 - fax : 33 (0) 4 94 40 73 91

de luni pâna vineri între orele 9-12 ?i 15-18, sâmbata între orele 9-12

Recep?ie : (doar în timpul congreselor) 33 (0)4 98 11 02 20

email : accueil@bonfin.org