bandeau haut

Учението

Някои ключови теми

le Maître

За 49 годишната си духовна дейност във Франция, Учителят Омраам Микаел Айванхов даде повече от 5000 беседи. По време на лекциите, той не се водеше от предварително написани бележки, а от своето вдъхновение. Говорейки на френски и по-рядко на английски, той даде своето Учение най-вече във Франция (в центъра Изгрев в Севр, близо до Париж, както и в Бонфен, близо до Фрежюс), но също и в много други страни като Швейцария, Канада, Съединените Щати, Скандинавските страни...
Учението му беше устно и книгите бяха и продължават да бъдат съставяни от една ученичка, на която той повери тази длъжност още през 1969 г., на базата на стенографски бележки, аудио и видео записи на беседите.
Тези произведения, продавани в много книжарници, се издават и разпространяват от Издателство Просвета, и присъстват в колекциите на стотици обществени и университетски библиотеки.
Постепенно книгите бяха преведени на повече от 30 езика, и днес Омраам Микаел Айванхов е един от най-четените и превеждани френски философи в света. Неговото Учение разглежда най-разнообразни теми.
Вие ще открите по-долу някои от ключовите теми, илюстрирани с откъси от негови беседи. Всичко това представлява една много малка част от Учението му.

«Учението на Всемирното Бяло Братство не проповядва да изоставим света и обществения живот, за да посветим цялото си време на медитация и молитва. Има учения, които ви дават подобни съвети и те имат своите причини. Целта на Учението на Всемирното Бяло Братство е различна, неговата задача е различна: тук не става дума да се привлекат няколко души и да се поведат по един чисто духовен и мистичен път; то иска да докосне целия свят, да поведе целия свят, а не е възможно да се поведе целия свят по път, предназначен само за единици хора. И тъй като неговата цел е различна, неговите методи също са различни. Желателно е всички хора да работят, да създават семейства, да се проявяват в обществения живот; но в същото време, те трябва да имат една дисциплина, методи за подобрение на този семеен и обществен живот. Колко хора има, които, ако се ангажират в духовния живот, ще изоставят материалните работи, а ако започнат да се занимават с материалните работи, ще занемарят духовния живот. Не, и двете, трябва да свържем и двете.»

Омраам Микаел Айванхов