Învățământul

photo du MaîtreDin 1937 până în 1986, Maestrul Omraam Mikhaël Aïvanhov a ținut aproape 5000 de conferințe. Vorbind mereu din inspirație și fără notițe, exprimându-se în franceză și, mai rar, în engleză, el a transmis învățătura sa spirituală în principal în Franța (în Centrul Izgrev de la Sèvres și la Domeniul Bonfin de la Fréjus), dar și în numeroase țări precum Elveția, Canada, Statele Unite, Tările scandinave…
El a oferit un învățământ oral, iar operele sale au fost și continuă să fie redactate de o discipolă căreia i-a încredințat această îndatorire încă din 1969, plecând de la notițe stenografiate și de la înregistrări audio și video ale conferințelor sale.
Aceste opere, în vânzare în numeroase librării, sunt editate și difuzate de Editura Prosveta și sunt, de asemenea, de găsit în unele biblioteci publice și universitare.
Tradus progresiv în aproape 35 de limbi, Omraam Mikhaël Aïvanhov este unul din filozofii cei mai citiți și traduși din lume. Învățătura lui abordează o foarte mare diversitate de subiecte. Veți găsi mai jos câteva teme cheie ilustrate prin extrase din conferințele sale. Ele nu reprezintă decât o infimă parte din vastul conținut al învățământului său.

Câteva teme cheie

Extrasele din conferințe propuse mai jos nu reflectă decât un aspect foarte fragmentar al gândirii lui Omraam Mikhaël Aïvanhov. Temele alese pentru această rubrică au făcut obiectul unor multiple detalieri de către autor și invităm cititorul să se raporteze la ansamblul operei sale.

Ce este știința inițiatică ? Natură umană și natură divină
ligne
Filozofia unității Legile naturii
ligne
Legile naturii și legile morale Reîncarnarea
ligne
Rolul soarelui în viața spirituală Munca spirituală
ligne
Iubire și sexualitate Unitatea religiilor
ligne
Știință și religie Spiritualistul în societate
ligne
Rolul mamei în timpul sarcinii Educație și instruire
ligne
Hrănirea Fericirea
ligne
Entuziasmul Femeia
ligne

„Învățământul Marii Fraternități Albe Universale nu propovăduiește renunțarea la  lume și la viața în societate pentru a-ți consacra tot timpul meditației și rugăciunii. Alte învățături au făcut acest lucru și au avut motivele lor pentru asta. Dar scopul Învățământului Fraternității Albe Universale e diferit, misiunea lui e diferită : nu este vorba de a câștiga câteva persoane și a le conduce pe o cale pur spirituală și mistică ; el vrea să ajungă la toată lumea, să atragă pe toată lumea, și nu poți aduce pe toată lumea pe o cale care este doar pentru câțiva. Și întrucât scopul lui este diferit, metodele lui sunt, și ele, diferite. Este de dorit ca toți să poată să lucreze, să întemeize o familie și să se manifeste ca ființe sociale ; dar ei trebuie să aibă, în același timp, și o disciplină, metode pentru a îmbunătăți această viață familială și socială. Câți nu se află încă în situația în care, dacă se lansează în viața spirituală, își neglijează activitățile zilnice, iar dacă se ocupă de treburile de zi cu zi, viața spirituală este cea care are de suferit. Ei nu, amândouă, trebuie îmbinate amândouă.”

Omraam Mikhaël Aïvanhov