Ce este un Maestru spiritual ?

Photo de Omraam Mikhaël Aïvanhov„… Ce este un Maestru ? Este o ființă care a ajuns să-și controleze, să-și domine gândurile, sentimentele și faptele…
… A-ți domina gândurile, sentimentele și faptele presupune metode, o disciplină specială, o cunoaștere profundă privind structura ființei umane, a forțelor care circulă prin ea, a corespondențelor care există între întreaga sa ființă (organele sale și diferitele sale corpuri) și diferitele domenii ale naturii. A fi stăpân pe tine presupune, de asemenea, să cunoști entitățile lumii invizibile și structura întregului univers. Un Maestru este o ființă care a rezolvat problemele esențiale ale vieții, el este liber, are o voință puternică, dar, mai presus de toate, este plin de iubire, de bunătate, de blândețe și de lumină. Pentru a deveni un Maestru, câtă muncă, câte studii și câtă perseverență sunt necesare !...

… Adevărații Maeștri sunt puternici pentru că au reușit să-și pună de acord filozofia și comportamentul. Ei sunt primii care pun în practică în viața lor personală ceea ce-i învață pe ceilalți. Ei sunt exemple vii. Și să fii un exemplu viu înseamnă să fii un izvor, așa cum v-am spus în prima mea conferință, un izvor care va atrage plantele, animalele și oamenii. Iată de ce în jurul unui Maestru trăiesc discipoli…”

Opere Complete – Vol. 1 Cap.7, p. 172

Un maestru recomandă mereu cu insistență eforturile personale – Extras din Opere Complete – volumul 9

„… Transformarea ființelor nu este posibilă decât printr-o muncă zilnică. Dacă cineva vă spune : «Luați această formulă, aceste talismane, aceste procedee magice, ele vă vor salva imediat», acestea sunt minciuni ale unei făpturi care are interes să vă înșele. Un Maestru al Fraternității Albe Universale vă va spune: „Copiii mei, totul este cu putință, dar numai dacă faceți eforturi; atunci, ceea ce veți obține va fi atât de trainic, încât nimeni nu vi-l va putea lua.”…

… Oamenii așteaptă mereu ca iubirea, cunoștințele, puterea să vină din afară, ca și când ele ar fi un vin pe care îl poți turna într-o sticlă. Nu, noi trebuie să lucrăm zi de zi pentru a ne transforma burdufurile. Din păcate, în toate școlile în care se cer eforturi, nimeni nu rămâne mult timp, în vreme ce acolo unde se spune că poți să ai tot felul de binecuvântări fără să faci nimic, oamenii doresc să rămână. De aceea, un învățământ adevărat nu atrage mulți discipoli. Oamenilor nu le place să li se vorbească de eforturi…

… Nu există decât o singură filozofie adevărată: acea a muncii personale și colective conștiente. Dar știu că dacă vă vorbesc astfel, n-o să vă mai întoarceți. Ați venit să ascultați revelații stupefiante și senzaționale, iar eu insist mereu asupra eforturilor de făcut. Sunt obligat să fac asta, nu vă pot spune decât adevărul…”

A studia la universitate și a studia lângă un maestru – Extras din Opere Complete – volumul 1

„… Care este diferența dintre studiile care se fac la Universitate și cele pe care le faci pe lângă un Maestru ? La Universitate, înveți tot ce este exterior vieții și, după mai mulți ani de astfel de studii, te regăsești identic cu tine însuți, cu aceleași slăbiciuni, aceleași vicii…

… Dimpotrivă, acela care studiază pe lângă un Maestru, constată după un timp o profundă transformare în el însuși ; discernământul său, forța sa morală, posibilitățile sale de acțiune exterioară și interioară au crescut …”

Dezinteresul este cel care-l caracterizează pe un adevărat maestru – Extras din Opere Complete – volumul 1
„… Astfel, ceea ce îl caracterizează pe un adevărat Maestru nu sunt cunoașterea, clarviziunea sau puterile sale, ci dezinteresul său. El poate avea cunoaștere, clarviziune și puteri, dar dacă  nu este dezinteresat, chiar dacă oamenii îl recunosc drept Maestru, Cerul nu-l recunoaște…”
Experiențele trăite de maeștrii spirituali – Gândul zilei de 29 septembrie 2004
Nu devii un sfânt sau un profet într-o singură viață. Trebuie să fi venit să te încarnezi de multe ori pe pământ și să fi lucrat, lucrat… Căci asta înseamnă pământul: greșeli, erori, întinări. Cum ar putea un Maestru spiritual să-i ajute acum pe oameni și să-i învețe, dacă în alte încarnări n-a trebuit să facă aceleași experiențe, să depășească aceleași obstacole? Ce merit ar avea dacă n-a făcut aceleași greșeli și n-a trecut prin aceleași încercări înainte de a ajunge, în sfârșit, să fie ceea ce este ? N-ar îndrăzni niciodată să vină dinaintea celorlalți pentru a le cere să facă eforturi pe care el însuși nu le-a făcut deja. Dacă trebuie să urmăm sfaturile Inițiaților și marilor Maeștri, e pentru că ei cunosc drumul, ei știu cu ce capcane este presărat și știu, de asemenea, cum să le învingi.
Adevărați maeștri și falși maeștri – Gândul zilei de 7 august 2002
Există oameni care, după ce au citit câteva cărți ezoterice, se cred capabili să joace rolul de Maestru spiritual. Iar ceilalți, care sunt naivi, în loc să îi studieze puțin pentru a vedea cu adevărat cum se comportă, îi urmează cu ochii închiși. Nu se întreabă de  unde vin, cum au trăit până atunci, cine era Maestrul lor, cine i-a trimis… A, nu, nu, n-are rost să se întrebe. E de ajuns ca cineva să joace puțin teatru dinaintea lor și să le spună că în trei zile vor fi inițiați – contra unei sume substanțiale, desigur – ei îl cred. Sunt grăbiți, înțelegeți voi, Inițierea nu trebuie să dureze mai mult de trei zile și de aceea, primul șarlatan sau escroc care vrea să profite de credulitatea lor este binevenit: le va da Inițierea ! Ei bine, întrucât închideau ochii, întrucât țineau atât de mult să fie înșelați, să nu se plângă după aceea !
Un maestru ne dezvăluie bogățiile interioare – Gândul zilei de 12 martie 2001
Deseori, când auziți ce vă spun, știu că ceva în voi se revoltă. Vă gândiți: „Nu ne vorbește decât de suflet și de spirit, de înaltul ideal, de viața divină, dar nu vede în ce condiții grele trăim?” Ba da, văd; ba chiar nu văd decât asta peste tot. Dar mai văd și alte lucruri: văd toate condițiile bune care sunt prezente și pe care voi nu le vedeți, pentru că vă lăsați copleșiți, orbiți de greutățile voastre. Și ceea ce văd, mai ales, sunt condițiile bune pe care le aveți în voi, comori, bogății formidabile, în timp ce voi nu vedeți decât situația exterioară, inconvenientele vieții de zi cu zi. Când mă veți înțelege, vă veți simți mai puternici, mai bogați. Ei da, aveți mereu nevoie de cineva care să vă încurajeze, să vă deschidă ochii. Voi nu vedeți decât slăbiciunile voastre, sărăcia voastră, când sunt atâtea alte lucruri de văzut, iar eu sunt aici pentru a vi le arăta.